De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også.

 

Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.

 

Cookies er helt uskadelige - de fortæller os hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse når du besøger os.

EU har sat prop i nye vinregler

10. februar 2012 

af: Jakob Brandt, Økologi & ErhvervSend mail

Coop forventer at muligheden for at bruge Ø-mærket på økologisk vin vil sætte yderligere skub i salget af økologisk vin, når de nye regler træder i kraft efter den kommende vinhøst.

Vin BioFach 07-12
Med vedtagelsen af de nye regler er det nu muligt for de danske vinhandlere at sælge Ø-mærket vin i stedet for ’vin produceret af økologiske druer’, og det vil formentlig løfte salget.

Print

 

Endelig. Efter 20 års tilløb kunne Europas økologiske vinproducenter forleden hæve glasset og skåle på, at medlemslandene i EU efter flere års uenighed er blevet enige om et sæt regler, der definerer kravene til produktionen af økologisk vin.

 

Dermed bliver det nu muligt for vinimportører, der tapper vinen i Danmark, at forsyne flaskerne med Ø-mærket, og det er en mulighed som Coops vinchef Erik Larsen vil benytte sig af.

- Jeg tror, at det vil være med til at løfte salget af økologisk vin, siger han over mobilen fra en indkøbsrejse i Sydafrika, som er blandt andet er kendt for sine mange gode økologiske vine.

 

En sejr for økologien

De nye regler sætter en række skærpede krav til varmebehandling, filtrering og brug af tilsætningsstoffer i produktionen af vinen. Der bliver kravene til vinproduktion sidestillet med de krav, man sætter til produktionen af andre økologiske produkter, og det er vigtigt, vurderer fødevareminister Mette Gjerskov (S).

 

- Hidtil har det svaret til, at man kaldte en bolle for økologisk, hvis bare den var af økologisk mel, og så har resten af indholdet ellers kunnet være helt konventionelle råvarer og tilsætningsstoffer. Det er en sejr, at vi har fået de her regler, vi har hele tiden stået stejlt på, at der skulle være en række krav til hele indholdet, for at man kan kalde et produkt økologisk. Forbrugerne skal kunne stole på, at det de betaler for reelt er økologisk, siger hun.

 

Det bedst mulige kompromis

Præsidenten for EU-gruppen i IFOAM, Christopher Stopes, er enig i de danske betragtninger, men han erkender samtidig, at reglerne gaber over interesser, der bunder i meget forskellige vintraditioner i de enkelte lande, og set i det lys er han godt tilfreds med det kompromisforslag, som EU's Stående Komité for Økologisk Landbrug er nået frem til:

- Vi mener, at de nye regler i øjeblikket repræsenterer det bedst mulige kompromis, da der er skabt troværdige regler, som gør det muligt at lave en bred vifte af økologiske vine i forskellige klimazoner, siger han.

Ud over bestemmelser om diverse behandlingsmetoder har mængden af tilladte sulfitter i økologisk vin været det største stridspunkt, idet vinproducenterne i Central- og Nordeuropa i højere grad end vinbønderne i mere solrige egne har behov for at tilsætte sulfitter for at klare vine og stoppe gæringen.

 

En udfordring for nogen

Det tyske medlem af IFOAMs vin ekspertgruppe, Uwe Hofmann, er overbevist om, at de ny regler vil sætte yderligere skub i det europæiske salg af økologisk vin.

- De nye regler er et godt kompromis, selv om niveauet for reduktionen af sulfitter vil være en udfordring for nogle vinproducenter i Centraleuropa.

 

Derfor er det efter hans vurdering vigtigt, at konsekvenserne af de nye regler bliver fulgt nøje, så man sikrer sig, at de fungerer i vingårde i alle hjørner af EU.

Set med danske øjne kunne reglerne godt have stillet skrappere krav til indholdet af sulfitter, men da der kun findes ganske få økologiske vinproducenter i Danmark, har der fra de danske myndigheders og branchens side ikke været den store lyst til at gå ind i et større tovtrækkeri om vinreglerne.

 

Tid til nye initiativer

Danske økologer kan derimod glæde sig over, at der endelig er sat prop i diskussionen om vinreglerne, som reelt har blokeret for Kommissionens arbejde med andre emner, som umiddelbart er af større interesse for de danske økologer.

- Det næste, EU tager hul på, bliver formentlig opdræt af økologiske kyllinger eller nye væksthusregler, siger fuldmægtig i Fødevarestyrelsen, Robert Lind.

 

På de områder er der mere på spil for de danske økologer, da de nuværende og noget mangelfulde regler for de to områder i dag bliver fortolket meget forskeligt i EU-landene. Derfor bliver der fra flere sider efterlyst både harmonisering og præcisering af reglerne.

 

Lavere indhold af sulfitter

De nye regler for økologivin træder i kraft allerede for høsten her i 2012, og vinproducenterne, der vælger at producere under de nye krav, kan dermed benytte EU's fælles økologimærke på flaskerne.

Kravene til reduktionen i indholdet af sulfitter spænder fra 7,5-33 pct. afhængig af vintypen.

Efter de nye regler må en økologisk vin med et sukkerindhold under 2 g per liter maksimalt indeholde:

Rødvin: 100 mg sulfitter pr. l (I dag ligger det på 150 mg/liter konventionel rødvin).

Hvidvin: 150 mg sulfitter pr. l (200 mg/liter for konventionel hvidvin).

 

 

Til nyhedsoversigt

 

Opret Kommentar



Fornavn


Efternavn


Email


Gentag Email


captha billede

Skriv viste ord

Bliv medlem nu

HUSK

- vi arbejder kun for økologi

og dit medlemskab gør en forskel

 

Se kontingentsatser >>

 

Nyt fra mark og stald

30. oktober 2014Smælderlarver kan angribe alle afgrøder der dyrkes i optil 4 år efter en ompløjet græsmark. Størst skade ses dog normalt 1-2 år efter ompløjning. Skaderne ...

29. oktober 2014I dag fik vi så gennemført vores webinar, hvor undertegnede holdt et kort foredrag om vores aktiviteter i IIE-projektet SUSTAINGAS. www.sustaingas.euWebinare...

Fra formanden

31. oktober 2014Vi er det 4. værste land i verden målt på klimaaftryk pr. borger kun overgået af nogle oliesheikstater....

Kalender

Fra 04. nov. kl. 10.00 - Til 04. nov. kl. 14.00
Adresse:Blichers Alle 20, 8830 Tjele
Kontaktperson:Thorkild NissenSend mail
Fra 09. nov. kl. 15.00 - Til 12. nov. kl. 21.00
Adresse:Videncentret for Landbrug, Agro Food Park 15, 8200 Aarhus N
Kontaktperson:Erik FogSend mail
Tlf.87405490
Fra 11. nov. kl. 14.00 - Til 11. nov. kl. 16.00
Adresse:Københavns Madhus, Ingerslevsgade 44, 1705 København V
Kontaktperson:Ayo RossingSend mail
Tlf.40909109