De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også.

 

Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.

 

Cookies er helt uskadelige - de fortæller os hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse når du besøger os.

Nyheder fra Økologi & Erhverv

Nyheder, klummer og baggrundsstof om den økologiske sektor. Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsmail.

Æbleavlere holdes skadesløse

35-14-Aebler

29. august 2014Landbrug & Fødevarer har besluttet at betale erstatning til to økologiske æbleavlere, som sidste år fik ødelagt deres æblehøst af sprøjtegift fra det konventionelle landbrug

Ny arealkode sikrer træer i hønsegården

35-14-Hoens

29. august 2014Økologisk Landsforening er kommet i mål med et beskedent ønske, som får stor betydning for de økologiske høns. Nu er det grisenes tur

Hestebønner giver gode grisemaver

35-14-Soja

29. august 2014Rå, uafskallede hestebønner styrker grisenes maver i et forsøg, som Videncentret for Landbrug, Økologi står bag

 

Flere grønne hoteller

35-14-Guldsmeden Aarhus

29. august 2014First Hotel Europa har netop modtaget det økologiske spisemærke i bronze som det første hotel i Nordjylland. Dermed kan 13 danske hoteller lovligt skilte med det økologiske spisemærke

Irma vil fordoble salget af økologi

35-14-Irma Axelborg

29. august 2014Ny flagskibsbutik sætter kurs mod Irmas ambition om at fordoble salget af økologi i løbet af ti år

 

Køb fisk i slagterbutikken

Slagter-Soerensen-27-14

03. juli 2014Økogårdene Skjern Enge har overtaget webshoppen fra Slagter Sørensen, som dermed får bedre tid til at arbejde med sit håndværk.

Unik ost

Arla-Unika-27-14

03. juli 2014Danske osteentusiaster har fået et nyt Mekka i form af Arla Unikas nye Affinage Center på Tistrup Mejeri, hvor økologien er i høj kurs.

Roerne vender tilbage

Roer-27-14

03. juli 2014Det økologiske roeareal er marginalt. I 2013 blev der blot dyrket 100 ha foderroer på økologiske landbrug. Det var ikke desto mindre en fordobling i forhold til året før, og i år er arealet steget yderligere.

 

Ren mælk tager tid

Henrik-Sundgaard-27-14

03. juli 2014Den firedobbelte regionsmester i mælkekvalitet, Henrik Sundgaard, leverer økologisk mælk til Arlas råmælksost, Kry. Hans opskrift på ren mælk er god tid.

Slagteriaffald er ingen hindring

03. juli 2014En vigtig knast er ryddet af vejen, så økologer fremover kan aftage konventionel gylle fra biogasanlæg, der anvender slagteriaffald.

 

Elektriker er specialist i planteavl

Ole-Colberg-27-14

03. juli 2014Ole Colberg Jensen tager alle midler i brug for at dyrke kvalitet ind i sit brødkorn – fra fremstilling af egen såsæd til den rette fraktionering af det høstede korn.

Ringere økonomi i mælk end ventet

Maelkeoekonomi-27-14

03. juli 2014Ny prognose skruer yderligere ned for forventningerne til de økologiske mælkeproducenters resultat i 2013.

Sojamelasse er mulig ny gødning

03. juli 2014Restprodukt fra proteinfabrik kan være interessant gødning for svovltrængende afgrøder. Fabrikken producerer op til 200 ton dagligt.

 

WITT er klar til høst

Hvid-raps-27-14

03. juli 2014Den hvide vinterraps Witt står til at give pænt udbytte i år på de økologiske fremavlsmarker.

Spisemærket stod distancen på NorthSide

NorthSide-27-14

03. juli 2014Det midlertidige spisemærke stod sin prøve på NorthSide Festivalen, hvor stort set alle boder levede op til de lovede økologiprocenter.

 

ØL advarer mod ny indkøbsaftale

Indkoebsaftaler-27-14

03. juli 2014Økologien og de lokale varer kan komme i klemme, hvis SKI laver en fælles indkøbsaftale for fødevarer.

Penge til Uganda-projekt

sort-kvinde-uganda-27-14

03. juli 2014Økologisk Landsforening har fået tre mio. kr. til pilotprojekt, som skal hjælpe småbønder i Uganda med at afsætte deres økologiske afgrøder.

Firmafrugt vil sælge til private

03. juli 2014Jysk Firmafrugt er på vej med salg af kasser med økologisk frugt og grønt til private.

 

ØL: Snuptagsøkologi er ikke løsningen

03. juli 2014Et øget økologi-areal skal også resultere i flere økologiske fødevarer.

Landbrug i 3. sals højde

OesterGro-27-14

03. juli 2014ØsterGro vil avle økologiske fødevarer til sine medlemmer og formidle viden om, hvordan man gør.

Økologiens principper

De grundlæggende principper for økologisk produktion:
  • FORSIGTIGHED Økologisk jordbrug bør drives på en forsigtig og ansvarlig måde for at beskytte nuværende og fremtidige generationers sundhed og trivsel og tage vare på miljøet.

 

  • RETFÆRDIGHED Økologisk jordbrug bør bygge på forhold, der sikrer retfærdighed med hensyn til det fælles miljø og livsmuligheder.

 

  • SUNDHED Økologisk jordbrug bør opretholde og forbedre jordens, planternes, dyrenes, menneskenes og planetens sundhed som en udelelig enhed.

 

  • ØKOLOGI Økologisk jordbrug bør bygge på levende økologiske systemer og kredsløb, samarbejde med dem, efterligne dem og hjælpe med at bevare dem.

 

 

Definitioner på GMO

Ifølge FN's Cartagenprotokol om Biosikkerhed er GMO defineret således:
Ved GMO forstås en levende organisme, som besidder en ny kombination af genetisk materiale, som er skabt ved hjælp af moderne bioteknologi.

Juridisk har EU defineret begrebet "Genetisk Modificeret Organisme" således:
En organisme er "genetisk modificeret", når det genetiske materiale er blevet ændret på en måde, der ikke forekommer naturligt ved formering og/eller naturlig rekombination.